Als buurtsportcoach heb je heel veel geleerd tijdens je sportopleiding. Maar op het moment dat je met mensen met een beperking in je takenpakket hebt kom je erachter dat dat een wereld apart is. Een wereld met afkortingen, speciaal georganiseerd onderwijs, woon- en zorginstellingen. In deze cursus helpen we jou om een beetje thuis te raken n die wereld. Nee, je leert niet de details van elke aandoening. Maar je leert wel hoe het netwerk eruit ziet, hoe de maatschappelijk beeldvorming bepalend is, welke drempels en motieven iemand met een beperking heeft om te sporten, en welke fondsen er zijn o jouw project te financieren.
Wat kan je inhoudelijk verwachten?
De bijscholing bestaat uit vier momenten. De eerste drie dagdelen staan in het teken van kennis vergaren. De laatste bijeenkomst is een intervisie bijeenkomst waarin jullie ervaringen met elkaar delen van het dagelijkse werk.
- In grote lijnen komen de volgende thema’s aan bod:
- Omschrijving van de doelgroepen?
- Omvang van de doelgroep
- Beeldvorming in de maatschappij
- Motivatie en drempels voor mensen met een handicap om te sporten
- Welke organisaties zijn betrokken bij de doelgroepen
- Wat is het sportaanbod in mijn gemeente en in heel Friesland?
- Hoe begeleid je een sportvereniging bij het opzetten van aangepast sportaanbod
- Wat is je rol als buurtsportcoach
- Inzicht in fondsen voor deze doelgroep
De eerste twee bijeenkomsten is het niet alleen theorie, maar we gaan ook de praktijkzaal in. Zelf ervaren hoe het is om in een rolstoel te zitten, of te voelen hoe het is om een spel te spelen als je helemaal niets ziet. Dat levert een hoop inzichten op.
Cursus organisatie Sport Fryslân en CIOS Heerenveen/Leeuwarden Docent: Edwin ter Steege Locatie: Friesland College/CIOS, Abe Lenstra boulevard 29, 8448 JA Heerenveen |
||
dinsdag 10 mei 2022 Theorie 08.30-10.00 uur Praktijk 10.30-12.00 uur
|
dinsdag 31 mei 2022 Theorie 8.30-10.00 uur Praktijk 10.30-12.00 uur
|
dinsdag 21 juni 2022 Theorie 8.30-10.00 uur Praktijk 10.30-12.00 uur |
dinsdag 20 september: terugkomochtend op een locatie bij één van de doelgroepen
|
Certificaat
Wanneer je hebt deelgenomen aan de vier cursusbijeenkomsten ontvang je een certificaat.
Kosten:
€450 per persoon
Actieve deelname gevraagd
Het succes van de cursus hangt niet alleen van de inhoud en de docent af. Jullie inzet is ook bepalend voor het succes. De cursus is zodanig opgezet dat jullie aan de hand van opdrachten met elkaar in gesprek gaan. Om op die manier het thema eigen te maken. Tevens zijn er in de cursus twee huiswerk opdrachten verwerkt. Eentje na de eerste bijeenkomst, en eentje na de tweede bijeenkomst. Beide opdrachten worden besproken aan het begin van de volgende scholingsdag. We vragen jullie volledige inzet om deze opdrachten uit te voeren. Tijdens de eerste bijeenkomst ontvangen jullie een reader. Hierin staat alle informatie die tijdens de bijscholing aan bod komt nog eens uitgeschreven. De reader is daarmee bedoeld als naslag werk. In de reader zitten ook een aantal bijlagen opgenomen die makkelijk zijn om te bewaren voor het dagelijkse werk.